We hebben het geluk een kleine (moes)tuin te bezitten aan de rand van natuurgebied de Doode Bemde in Neerijse. Al meer dan 40 jaar wordt dit met veel zorg beheerd door de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud. De soortenrijke beemden vormen een plek waar water a.k.a. de Dijle ruimte krijgt. De ultieme droom van pakweg heel natuurminnend Vlaanderen. En terecht! 

 

We bevinden ons op een plek met waardevol bouwkundig en landschappelijk erfgoed: de omgeving van pachthof 'het Lindenhof' en het kasteel van Neerijse. In de 18de eeuw tilde de familie d' Overschie deze plek naar een soort van 'next level' met lanen, dreven en spiegelvijvers met Versaillische allures.

 

De mountainbikers onder jullie zullen het weten: ooit denderde hier verderop in de straat de 'Zwette Jean' voorbij. De elzen werden geplant om de verhoogde tramdijk 'vast te zetten'. De tram is dan wel verdwenen maar enkele sporen ervan, alsook de naam van onze straat verraden zijn eerdere aanwezigheid. 

 

Als je er de mensen van Neerijse op aan spreekt, wonen wij in een van 'de modderhuizen'. Twee kleine huisjes op een eilandje in de Dijlevallei. Dat zie je onder andere aan de akkertjes op de Ferrariskaart te midden van een lappendeken aan hooilanden, bosjes, hagen en houtkanten. Tijdens de overstromingen van juli 2021 werd deze positie zichtbaar in het landschap.

 

Eind vorige eeuw leefde in ons huis beneden in de vallei 'de kikvors' samen met zijn gezin. Nog steeds wonen wij hier te midden van de kikkers. En van ijsvogels, vossen, zanglijsters, grote zilverreigers, bevers, everzwijnen, egels, ... en zoveel ander moois. 

 

  

 

Hotel Oorworm reist rond. Van de moerassige komgronden in Neerijse naar het hoger gelegen bos in Nethen/Bierbeek. En weer terug.  Hieronder lees je meer over deze twee toplocaties.

 

Zo kunnen jullie jezelf (soms letterlijk) onderdompelen in twee verschillende biotopen in de streek van de Brabantse Wouden en de Dijlevallei. 

Ken je het boshuis? Een oude boswachterswoning op een romantische plek aan de rand van het Meerdaalwoud.

Sinds 2013 is dit hemelse stukje bosrand in bewaring van het sympathieke koppel Elisa en Maarten (en hun twee geweldige dochtertjes). Ze gingen er aan de slag rond circulaire energie en ecologisch tuinieren. Met enkele interessante workshops tot gevolg. Sinds de zomer van 2021 breidde hun vereniging uit en engageerde Hotel Oorworm zich om het team te versterken. In elk seizoen kapen we vanaf nu ten minstens 1 week deze oude boswachterswoning voor de organisatie van educatieve workshops en natuurstages voor kinderen.

 

De oude bakoven, paalcamping en ecologische tuin zijn prachtige troeven, waarmee we telkens opnieuw aan de slag kunnen. Je zou kunnen denken dat ook hier de tram voorbij tsjoekte. Toch verwijst 'het spoor' ofwel naar de training van jachthonden ofwel naar de sleepsporen van zware omgehakte boomstammen die van daaruit werden voort gesleept richting Nethen (Savenel) of naar Wéz. Met het Meerdaalwoud en haar avontuurlijke paden, het dorp met haar goed bewaarde geheimen en het akkerplateau van Nethen/Grez-Doiceau in de buurt, valt er heel wat samen te ontdekken.

 

Zo kunnen jullie jezelf (soms letterlijk) onderdompelen in twee verschillende biotopen in de streek van de Brabantse Wouden en de Dijlevallei. In de moerassige komgronden of het gebladerte van het hoger gelegen bos dus.

 

Van harte welkom om samen te komen kijken, proeven, leren, luisteren, wandelen... en even stil te staan bij de troeven van de natuur in onze buurt. Het zal je niet alleen energie geven. Het zal je verwonderen wat de streek allemaal te bieden heeft.